Ponedeljek, 8. 4. 2024, 5.30. Avtobus se polni z nekaterimi znanimi obrazi. Ne, kar dva gresta v isto smer. Smer Bologna.

Bolonjski mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature je namenjen strokovni mednarodni javnosti, kjer se tržijo licence in pravice založnikov in avtorjev.

ŠČŽ – letos je častna gostja Slovenija.

Slovenski avtorji (pisatelji, pesniki, pravljičarji, prevajalci, ilustratorji) in založniki so se predstavljali na središčnih točkah sejma. Celotne razstave so bile domiselne, vabljive in poučne. Predvsem pa čarobne, kot se za sejem, ki predstavlja otroški knjižni svet, spodobi.

Res se na enem mestu srečata sever in jug, zahod in vzhod – junaki te pozdravljajo iz vabljivo ilustriranih in domiselno opremljenih knjig celega sveta.

Osrednja postavitev slovenskega paviljona je bila osupljiva, lepa, povedna in polna majhnih in večjih zakladov. Tudi darilo, ki ga je JAK –javna agencija za knjigo namenila obiskovalcem je bilo nadvse domiselno in slovensko. Vse je namreč dišalo po medu, soli in slovenski čebeli.

Biti Slovenka je bilo letos v Bologni zagotovo posebno doživetje, prežeto z obilico ponosa.

Delček utripa in čarobnosti sejma si oglejte v galeriji.

Upava, da se kateri od letošnjih junakov Bologne pripelje z enim od založnikov tudi v Slovenijo in da naši junaki odpotujejo z založbami širom po svetu, daleč, daleč … tudi v Avstralijo in Novo Zelandijo.

 Metka Kajtna in Doroteja Lipej

(Visited 76 times, 1 visits today)